Bližnjevzhodni ploščati kruhki “Zaatar Manakish” so hkrati ena najbolj aromatičnih in najpreprostejših stvari, kar si jih lahko predstavljamo: dišeči in hrustljavi ploščati kruhki z veliko oljčnega olja in najbolj okusnimi začimbami, ki popeljejo brbončice na potovanje v ulične kuhinje marakeških soukov in kairskega bazarja.
Tako kot vsi drugi ploščati kruhki – pica, pita, naan in flammkuchen, če jih naštejemo le nekaj – je tudi manakish postal praktičen vsakdanji obrok. Hitro in enostavno ga je pripraviti, vzeti s seboj in pojesti, obloženega ali napolnjenega z različnimi sestavinami ali kot prilogo k drugim jedem.
Tukaj je naš recept za manakiš z maroškim oljčnim oljem in začimbami zaatar. Ta ploščati kruh je odličen kot predjed, na primer z okusno omako, ali kot priloga k jedem z žara ali samopostrežnim jedem. Ali pa jih pripravite za zajtrk, kot so to tradicionalno počele ženske na Bližnjem vzhodu za družino, medtem ko so bile še zaposlene s peko dnevnega kruha v lokalni skupni peči.
Za 4 - 6 oseb
Priprava 60 minut
Čas kuhanja 10 minut
IZ OLIVIERS&CO:
Oljčno olje Volubilis
Oljčno olje La Classique
Mešanica začimb Zaatar
POTREBUJETE ŠE:
1½ dl mlačne vode
25 g kvasa
7 dl dobrega osnovnega oljčnega olja, npr. la Classique
300 g pšenične moke
1 čajna žlička soli
V mlačno vodo v veliki skledi vmešajte kvas in dodajte oljčno olje. Najprej vmešajte približno polovico pšenične moke, dodajte sol in nato po malem še preostalo pšenično moko, pri tem pa testo temeljito pregnetite, da postane prožno. Testo postavimo na toplo mesto, da pod brisačo vzhaja približno 30 minut ali dokler ne naraste do dvakratne velikosti.
Pečico segrejte na 200 °C (konvekcijska pečica).
Delovno površino posujte z moko, testo razdelite na 4 dele in jih razvaljajte s pomokanim valjarjem. Manakeš položite na pekač, obložen s papirjem za peko. V testo s prsti vtisnite majhne vdolbinice, v katere se lahko nalije nadev.
V manjši skledi zmešajte maroško oljčno olje in začimbno mešanico Zaatar ter preliv namažite na kruhke. V pečici jih pecite 8-10 minut oziroma dokler niso lepo zlati (odivsno je od pečice, ki jo uporabljate).
Kruhe zaatar manakish postrezite takr, kot so, tople iz pečice ali hladne, po možnosti z malo oljčnega olja ali okusno omako, v katero jih lahko pomakate.
Olupite avokado in kivija, ter vse narežite na majhne kocke. Na drobno nasekljajte šalotko, ter jo v skledi zamešajte skupaj z limetino lupinico in sokom, 1 žlico oljčnega olja, soljo in poprom.
Segrejte pečico na 180C. Stepite beljake skupaj s soljo, postopoma dodajajte sladkor ter ves čas stepajte. S spatulo dodajte koruzno moko in kavo razpuščeno v božičnem kisu…
Zaatar manakis – Ploščati kruh z oljčnim oljem in začimbami
Bližnjevzhodni ploščati kruhki “Zaatar Manakish” so hkrati ena najbolj aromatičnih in najpreprostejših stvari, kar si jih lahko predstavljamo: dišeči in hrustljavi ploščati kruhki z veliko oljčnega olja in najbolj okusnimi začimbami, ki popeljejo brbončice na potovanje v ulične kuhinje marakeških soukov in kairskega bazarja.
Tako kot vsi drugi ploščati kruhki – pica, pita, naan in flammkuchen, če jih naštejemo le nekaj – je tudi manakish postal praktičen vsakdanji obrok. Hitro in enostavno ga je pripraviti, vzeti s seboj in pojesti, obloženega ali napolnjenega z različnimi sestavinami ali kot prilogo k drugim jedem.
Tukaj je naš recept za manakiš z maroškim oljčnim oljem in začimbami zaatar. Ta ploščati kruh je odličen kot predjed, na primer z okusno omako, ali kot priloga k jedem z žara ali samopostrežnim jedem. Ali pa jih pripravite za zajtrk, kot so to tradicionalno počele ženske na Bližnjem vzhodu za družino, medtem ko so bile še zaposlene s peko dnevnega kruha v lokalni skupni peči.
Za 4 - 6 oseb
Priprava 60 minut
Čas kuhanja 10 minut
IZ OLIVIERS&CO:
POTREBUJETE ŠE:
V mlačno vodo v veliki skledi vmešajte kvas in dodajte oljčno olje. Najprej vmešajte približno polovico pšenične moke, dodajte sol in nato po malem še preostalo pšenično moko, pri tem pa testo temeljito pregnetite, da postane prožno. Testo postavimo na toplo mesto, da pod brisačo vzhaja približno 30 minut ali dokler ne naraste do dvakratne velikosti.
Pečico segrejte na 200 °C (konvekcijska pečica).
Delovno površino posujte z moko, testo razdelite na 4 dele in jih razvaljajte s pomokanim valjarjem. Manakeš položite na pekač, obložen s papirjem za peko. V testo s prsti vtisnite majhne vdolbinice, v katere se lahko nalije nadev.
V manjši skledi zmešajte maroško oljčno olje in začimbno mešanico Zaatar ter preliv namažite na kruhke. V pečici jih pecite 8-10 minut oziroma dokler niso lepo zlati (odivsno je od pečice, ki jo uporabljate).
Kruhe zaatar manakish postrezite takr, kot so, tople iz pečice ali hladne, po možnosti z malo oljčnega olja ali okusno omako, v katero jih lahko pomakate.
Uživajte!
Oljčno olje Volubilis 🇲🇦
12.50 € – 22.00 €Začimbna mešanica Zaatar
7.90 €Oljčno olje za vsak dan La Classique
14.90 € – 37.90 €Sorodni izdelki
Ostrige s kivijem
Olupite avokado in kivija, ter vse narežite na majhne kocke. Na drobno nasekljajte šalotko, ter jo v skledi zamešajte skupaj z limetino lupinico in sokom, 1 žlico oljčnega olja, soljo in poprom.
Pavlova z dvojno lešnikovo kremo
Segrejte pečico na 180C. Stepite beljake skupaj s soljo, postopoma dodajajte sladkor ter ves čas stepajte. S spatulo dodajte koruzno moko in kavo razpuščeno v božičnem kisu…