BREZPLAČNA DOSTAVA NAD 70 EUR

Zaveza kakovosti

Oliviers&Co je 100-odstotno zavezan zagotavljanju popolne sledljivosti od oljke do steklenice. Tako ste lahko prepričani, da vam ponujamo oljčna olja, proizvedena z največjim spoštovanjem do matere narave.

Pri Oliviers&Co je sledljivost eno naših glavnih načel. Je temeljni del našega procesa za izbiro olj v naši ponudbi. S sledljivostjo zagotovimo našim strankam kar največ informacij o naših oljčnih oljih. Vse korake in profile okusa olja smo pazljivo navedli na vsaki etiketi naših steklenic.

Na sprednji etiketi vas seznanimo s celotno identiteto oljčnega olja, zahvaljujoč naslednjim informacijam:

  • Glavna sorta oljk , ki se uporablja za proizvodnjo olja.
  • Ime posestva: Izraža vrsto zemlje in okusa. Vsa olja polnimo v naši tovarni v Mane, poudarjamo pa kraj, kjer so bile olive prvotno pobrane. Večina ostalih proizvajalcev oljčnih olj na trgu pa navaja kot poreklo le zunaj ali znotraj EU.
  • Ime proizvajalca: Za vsakim oljčnim oljem se skriva predvsem znanje in strast moškega ali ženske, ki oljčno olje pridela.
  • Datum trgatve: Datum trgatve je pravo merilo kakovosti, saj oljčno olje za razliko od vina sčasoma ne postane boljše. Zato svetujemo, da olje kupujete v manjših količinah (½ litra) in da olja hranite v temnem prostoru. Naše oljčno olje je Grand Cru, kar pomeni, da ne mešamo oljčnih olj različnih letnikov, kar zagotavlja največjo možno svežino olja in kakovost.

Sledljivost naših olj se ne ustavi pri oljkah, tudi vsi sestavni deli vaše steklenice prihajajo iz sredozemskega območja: naše steklenice izdeluje italijanski steklar, naše zamaške portugalski proizvajalec plute, naše etikete pa francosko podjetje.

Na etiketi z zadnje strani steklenice lahko razširite svoje znanje o olju, ki ste ga izbrali, in odkrijete naslednje informacije:

  • Vrsta oljčnega olja: pri Oliviers&Co ponujamo le najboljša ekstra deviška oljčna olja.
  • Vrsta stiskanja: hladno stiskanje zagotavlja ohranitev okusa in hranilnih lastnosti olj (medtem ko je večina rastlinskih olj ekstrahirana pri visokih temperaturah in nato rafinirana, kar močno spremeni njihove lastnosti, nekatera pa so lahko celo zdravju škodljiva.)
  • Sorte oliv, ki so prisotne v olju: Vsako oljčno olje je rezultat natančnega postopka, kjer izbrana sorta oljk daje oljem določen značaj, zaradi česar je vsako olje edinstveno.
  • Količina, kupljena od proizvajalcev, in številka serije. Ne glede na to ali so olja stalne proizvodnje ali pa omejene izdaje – sledimo vsakemu koraku njihovega razvoja.
  • Certifikat olja, če je relevanten: ZOP ali BIO, glede na način obiranja ali regijo in merila, izpolnjena med proizvodnim procesom. Dve tretjini naše ponudbe so oljčna olja nagrajena s certifikatom, vendar včasih tega ne moremo jasno označiti. Zakaj? ZOP (zaščitena označba porekla) je evropska oznaka, ki jamči, da je bila proizvodnja proizvedena na določeni geografski lokaciji, kot tudi polnjenje. Pri Oliviers&Co vsa olja polnimo v Maneju v Provansi, zato ne moremo označiti olj proizvedenih v Italiji in Španiji, tudi če so po proizvodnji ZOP.

Če želite bolje spoznati naš svet, odkrijte različne korake obiranja oljk in pridelave olj.

V povprečju naša oljčna olja prepotujejo 830 kilometrov – tako specifični smo lahko zaradi naše sledljivosti in mreže proizvajalcev po vsej sredozemski regiji.

Potopite se v srce naše steklenice oljčnega olja...

100-odstotna sledljivost pomeni tudi, da lahko poznate fizikalno-kemijske lastnosti vsakega oljčnega olja, ki je na voljo pri Oliviers&Co. Za potrditev odlične kakovosti naših olj so potrebne natančne in stroge analize. Da ga izbere naš direktor kakovosti, Eric Verdier, mora oljčno olje upoštevati zelo natančne tehnične specifikacije, potem ko se ga analizira vizualno, skozi vonj in končno seveda tudi okus.

Brez panike, za razumevanje ni potreben doktorat iz kemije, vse vam bomo razložili!

Za razvrstitev oljčnega olja in njegovo kategorizacijo v izboru Grand Cru se upoštevajo trije elementi: stopnja polifenola, stopnja kislosti in stopnja peroksida.

Raven polifenolov

Spojine, ki so naravno prisotne v oljčnem olju, zlasti v obliki flavonoidov, polifenolov, vsebujejo močne antioksidativne lastnosti, ki so koristne za vaše zdravje, zlasti pri zaščiti maščobnih kislin v olju med oksidacijo. To preprečuje kopičenje maščobe v arterijah.

Kombinacija večih dejavnikov vpliva na količino polifenolov v oljčnem olju. Menimo, da ima oljčno olje bogato raven polifenolov, če jih je več kot 250 mg/kg.

Raven kislosti

Kislost odraža količine oleinskih maščobnih kislin, prisotnih v olju, kar nima nič skupnega s kislim okusom. Ta raven je namenjena merjenju kakovosti olja in določanju njegove kategorije (rafinirano, lampante, običajno, deviško, ekstra deviško).

Ekstra deviško oljčno olje ne presega 0,8 % kislosti, pri Oliviers&Co pa gremo še dlje in postavljamo mejo na največ 0,3 %. Manjša kot je vrednost kislosti, višja je kakovost.

Raven peroksida

Peroksidno število označuje stopnjo oksidacije v olju. Nižja kot je vsebnost peroksidov, boljša bo kakovost olja.

Znano je, da imajo ekstra deviška oljčna olja stopnjo <20 mEqO2/kg*, pri Oliviers&Co pa izberemo le tista s stopnjo <12 mEqO2/kg*

*Oksidacijo lahko upočasnite s shranjevanjem oljčnih olj v temnem in hladnem okolju.

Posodabljanje…
  • V košarici ni izdelkov.